2013. május 9., csütörtök

Cikk a Tárnokhírből

Kedves Blogolvasók!

Az alábbi cikk jelent meg a Tárnokhír 2013.áprilisi számában:

Költészet napja 2013
Verskedvelők: írók, olvasók, szavalók, énekesek

Bekerül‑e a költészet a hétköznapjainkba, és ha igen, hogyan, illetve a hétköznapok bekerülnek‑e a költészetbe, s ha igen, hogyan? A költészet napján egyebek mellett erre keresték a választ költők és olvasók a Művelődési Ház és Könyvtár és a Tárnoki Lokálpatrióták Egyesülete közös ünnepségén.


Versek, versrészletek, megzenésített versek hangzottak el az irodalmi kávéházzá alakított tükrös teremben, ahová annyian jöttek, hogy folyamatosan újabb és újabb székeket kellett behozni. A megjelentek – akik persze valamennyien versolvasók – azt próbálták megfejteni, vajon miért nincs életünkben jelen a vers úgy, mint volt akár 30-40 évvel ezelőtt. Számos válasz született, hisz számos oka van, ám abban mindenki egyetértett, hogy versek nélkül szegényebb világot élhetünk csak.
Tárnok nagyon gazdag település – legalábbis ami a költőket illeti. A költészet napi est vendége volt két költőnk, Magyar András és Kádár Valéria. Az est háziasszonya, Dobos Erika, a Tárnoki Lokálpatrióták elnöke először bemutatta költőinket, majd a műhelytitkokról faggatta őket, amelyek illusztrálására természetesen Kádár Valéria és Magyar András is felolvasta egy-két költeményét.
A versek és a hétköznapok kapcsolatát, illetve a költészet lényegét kutató beszélgetést pedig versek szakították meg: hallhattuk Petőfi Sándor: Pacsirtaszót hallok megint című művét, aztán verset Szécsi Margittól, több költeményt Weöres Sándortól. Az előadók között ott volt Gregor Nikolett, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Sportiskola és Pedagógiai Szakszolgálat 5. osztályos versmondója, Dériné Markó Ilona, a Marczell család tagjai és barátaik, a Tárnoki Lokálpatrióták szavalóköre és a Sárga Rózsa Népdalkör tagjai is.

forrás: Tárnokhír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése